26.571 de persoane îndreptățite trebuie să acționeze în justiție C.N.C.I. până la data de 20 noiembrie 2018 pentru a nu-și pierde drepturile

Ultimul termen de care mai beneficiază persoanele îndreptățite la despăgubiri se apropie de sfârșit. Peste 36.000 de proprietari de imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist mai pot aștepta ca C.N.CI. să le soluționeze dosarele până la data de 20 mai 2018. După data de 20 mai 2018, singura opțiune care le rămâne foștilor proprietari și moștenitorilor acestora este să cheme C.N.C.I. în judecată. Intervalul în care persoanele îndreptățite vor putea recurge la instanța este de numai 6 luni de la expirarea termenului din 20 mai 2015, iar după acest interval, nimeni nu va mai avea acces la justiție pentru a obține soluționarea dosarului aflat la CNCI.

Comisia Națională Pentru Compensarea Imobilelor este urmașa în drepturi și obligații a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, instituție înființată în 2005 în scopul soluționării dosarelor de despăgubire depuse în baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist. De la data înființării, timp de 13 ani, CNDC, urmată apoi de CNCI, a soluționat 25.573 dosare din 62.225 dosare constituite in baza Legii 10/2001, adică mai puțin de jumătate din cererile depuse, 36.600 dosare rămânând încă nesoluționate.

Acum se pune problema daca C.N.C.I. va soluționa cele 36.600 dosare rămase până la data de 20 mai 2018. Potrivit paginii de internet a ANRP „direcția de aplicare a Legii nr. 10/2001 are obligația să analizeze minim 700 de dosare pe lună.” Conform aceleiași surse, la data de 12.02.2018, la Secretariatul C.N.C.I. erau înregistrate 62.225 dosare, până în prezent fiind soluționate 25.573 dosare. Admițând că ar fi respectat ritmul de soluționare de 700 dosare pe lună, C.N.C.I. ar urma să soluționeze toate dosarele aflate în lucru într-un interval de 4 ani din acest moment, nicidecum până în 20 mai 2018. Aceasta data este data expirării termenului legal în care CNCI are obligația să soluționeze dosarele, depășirea termenului legal de această instituție conducând la obligația persoanelor îndreptățite sa acționeze in judecată în următoarele 6 luni pentru a nu fi decăzute din drepturi.

Ce atitudine va avea C.N.C.I. în privința demersurilor foștilor proprietari si ale moștenitorilor acestora în fața instanței de judecată? Răspunsul îl putem deduce analizând cazul similar al PMB, care a avut de respectat un termen similar anul trecut.

În ceea ce privește PMB, termenul a fost mai scurt, persoanele îndreptățite având posibilitatea să se adreseze instanței până în data de 1 iulie 2017. Mii de cereri de chemare în judecată au fost depuse pe rolul Tribunalului București până la această dată. Cu toate ca nu a reușit în demersul de a soluționa în termen toate dosarele pe care era obligata să le soluționeze conform legii, când cei îndreptățiți s-au adresat instanței pentru a nu-și pierde drepturile, primăria a cerut respingerea cererilor de chemare în judecată în absolut toate cazurile cunoscute de noi. Cu toate acestea, deja instanța a pronunțat primele hotărâri prin care a soluționat favorabil cererile foștilor proprietari.

Deși inclusiv specialiștii dosar-despagubire.ro, prin avocatul coordonator de proiect Andreea Saveli, au demarat o campanie in presă pentru conștientizarea publicului în privința dosarelor pe care PMB ar fi trebuit să le soluționeze până la 1 iulie 2017, am observat că majoritatea covârșitoare a populației a rămas complet nepregătită pentru a întâmpina termenul limită și a-și proteja drepturile. Multe persoane nu au crezut că există o astfel de dată limită, iar altele sperau că aceasta se va prelungi, ceea ce nu s-a întâmplat.

Având în vedere timpul scurt rămas la dispoziție, foștii proprietari și moștenitorii acestora trebuie să acționeze rapid pentru a nu își pierde definitiv drepturile de la C.N.C.I.. Majoritatea dosarelor introduse împotriva PMB sunt aproape de soluționarea în prima instanța si, din experiența noastră, obținerea unei hotărâri definitive durează cam doi ani. La fel stau lucrurile și în privința CNCI, cu condiția ca persoanele îndreptățite să nu aștepte introducerea cererii de chemare în judecată până în ultimul moment, când deja zeci de mii de dosare vor încărca rolul instanței și procesul de soluționare va deveni mult mai greoi. Avocat Andreea Saveli